Wednesday, November 24, 2010

Entry tak habis


Korang tahu tak apa istimewanya duduk rumah ngan family..huhu.
Food is everywhere
Masuk dapur,jangan cakaplah..dalam kabinet,dalam peti sejuk,dalam oven,dalam periuk..Semua jenis makanan ada.Itulah cabaran duduk rumah ni.hehe
Tapi yang bestnya,dengan makanan2 yg wujud ni cik naufar leh buat macam2.Ibu pulak rajin belikan barang2 especally nak wat benda2 'pelik' mcm puding n dadih..hehe.Sebab ibu tahu anak dia ni mmg pantang ada resepi baru,semua nak try test walaupun banyak yang dah selamat sedekah kat burungggg~





Tengah dok best2 baca blog kengkawan,cik naufar terjumpa satu resepi best punya.Senang,mudah,ringkas.Gardenia sandwich.Mesti korang dah biasa dengar perkataan roti sandwich ni kan,especially roti sandwich gulung,takpun tekap cara tiga segi tu.Tapi yang ni di jamin rangup,best n sedap.Cik naufar dah cuba ulang2 kali,mmg sedap.Siap buat banyak2 n simpan dalam freeze.

Bahan2 membuatnya mudah je:
1-Roti gardenia..(roti lain pun boleh,kalau nak first try tu beli roti murah2 je,karang membazir kalau tak jadi)


2-Sardin (sebagai inti)Yang ni korang masak ikut citarasa sendiri,tapi make sure kena masak kering2 terutama nya bila korang nak simpan dalam freeze semalaman)
3-Tepung Gandum(Sebagai gam nak bagi roti melekat betul2)

Sekarang korang hanya perlu capai penggelek yg tuk buat kuih tu.Gelekkan atas roti sampai betul2 leper.

Then letakkan inti sardin n lipat segi tiga.



Disekeliling roti tu sapukan bancuhan gandum n lekatkan.
Kemudian,tekapkan hujung roti dengan garfu,bagi cantik sikit coraknya.hehe
Lsst sekali goreng dalam minyak yang panas.Ikut citarasa korang.Tapi kalau nak bagi garing,biar dah nampak keperangan baru angkat k.=)








2 comments:

E.d.Y said...

membesarkan badan ke??huhu

Amirah Muhajir said...

edy>>heheheh...