Posts

Showing posts from June, 2009

::Ketika cinta Bertasbih::

Image
Harap2 jalan cerita nya juga setelus penceritaan didalam karya penulisan buku..
::Sebab-sebab hati tak bahagia::

Image
Antara mazmummah utama yang menghilangkan bahagia di hati ialah :

1. Pemarah paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia. Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak tenang.

2. Pendendam tersembunyi iaitu ibarat mengumpul lahar di dalam dada. Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendam secara yang kecil-kecil sekalipun seperti sakitkan hati atau tempelak orang yang didendami itu. Sebab itu orang pendendam mudah kena sakit jantung.

3. Hasad dengki - amalanya hangus akibat hasad dengkinya itu kerana ia memiliki sifat ketuhanan.

4. Bakhil - sentiasa merasakan orang lain menginginkan harta, kesenangan,pangkat dll. dari dirinya. Contohnya sentiasa berdalih mengatakan ia tiada duit. (rezeki yang diberi oleh Allah elok dikongsi bersama..-derma) Allah lebih sayang orang yang fasiq tetapi pemurah tetapi benci orang yang abid tetapi bakhil. Kerana walaupun fasiq, pemurahnya itu tetap memberi manfaat pada orang lain kerana k…

::Mutiara Kata::

Image
Hari ini sebelum kita mengatakan kata-kata yang tidak baik,Fikirkan tentang seseorang yang tidak dapat berkata-kata sama sekali.

Sebelum kita mengeluh tentang rasa dari makanan,Fikirkan tentang seseorang yang tidak punya apapun untuk dimakan.

Sebelum anda mengeluh tidak punya apa-apa,Fikirkan tentang seseorang yang meminta-minta dijalanan.

Sebelum kita mengeluh bahawa kita buruk,Fikirkan tentang seseorang yang berada pada keadaan yang terburuk di dalam hidupnya.

Sebelum mengeluh tentang suami atau isteri anda,Fikirkan tentang seseorang yang memohon kepada Tuhan untuk diberikan teman hidup.

Hari ini sebelum kita mengeluh tentang hidup,Fikirkan tentang seseorang yang meninggal terlalu cepat.

Sebelum kita mengeluh tentang anak-anak kita,Fikirkan tentang seseorang yang sangat ingin mempunyai anak tetapi dirinya mandul.


Sebelum kita mengeluh tentang rumah yang kotor kerana pembantu tidak mengerjakan tugasnya,

Fikirkan tentang orang-orang yang tinggal dijalanan.Dan di saat kita letih dan mengeluh t…

::Under construction::

Image
salam..maaf sume.blog saya masih dalam pembinaan.hihi(macam nak wat umah)..
buat masa sekarang,saya masih mengarang di blog friendster sy..jemputla ziarah kat blog yg tak seberapa ni.
http://amirahtumin.blog.friendster.com/::Hadiah hari bapa buat abah..::

Image
Al-Fatihah buat abah dibawah rimbunan kemboja putih.. Sejak seminggu ni,apa sahaja majalah dan surat kabar yang dibaca hampir 80% membincangkan tentang hari bapa dan juga tentang pengorbanan seorang ayah..Mata saya akan selalu terhenti lama pada bacaan artikel yang menceritakan kisah mereka yang mempunyai seorang ayah yang sangat mereka hormati dan kasihi. Tiba2 hati saya akan berbangkit pilu, dan kadang2 cemburu bila saat kasih sayang terhadap ayah dizahirkan dengan perasaan yang sangat bahagia oleh mereka yang masih mempunyai ayah untuk dimanjai dan dikasihi.Saya selalu membayangkan saya mencium tangan ayah saya sewaktu pergi kesekolah,menhantar saya kepintu pagar asrama,mengusap2 rambut saya,membetulkan rantai basikal saya yang sering terputus saat saya mahu pergi kesekolah agama.Sering juga saya membayangkan saat keluar memancing bersama ayah, berkongsi tawa dan duka saya selama saya membesar sebagai remaja.Namun saya tahu,sy tak mungkin memperolehi semua itu sehingga saya pergi ke…